Årets första dopp

Här har det inte hänt mycket, träningsmotivationen har tyvärr inte legat på topp av ett och annat skäl som inte behöver nämnas här. Dock hoppas jag och känner på mig att den är påväg tillbaka nu! :)

Idag har Ed fått göra de två roligaste sakerna han vet, springa fort (jag cyklade 1 mil och Ed fick springa med som vanligt) och bada. På ungefär hälften av rundan vi brukar cykla finns en bäck så där stannar vi alltid så att Ed får dricka och svalka sig. Han var helt lyrisk idag! Skrek rakt ut när han förstod att det var cykling på G och vid bäcken slängde han sig i och la sig i vattnet.. :)

Det är sånna här dagar som jag minns varför jag älskar den här hunden så otroligt mycket, varför jag orkar kämpa när det ibland smakar mer än det kostar. Hans livsglädje är inte av denna värld! Det är så jäkla underbart att ha en hund som tycker att livet är störtkul hela tiden, som aldrig tackar nej till vad det än gäller och som ständigt möter nya äventyr med en viftande svans och en massa jävlar anamma. Det smittar av sig!
Jag har ingen aning om hur ni andra tänker, men vardagen betyder absolut mest för mig. Att se och höra hur Ed tjuter av lycka för att få springa är värt tusen gånger mer än alla meriter i hela vida världen.

Han kommer alltid betyda mest och vara världens bästa, roligaste, vildaste och underbaraste hunden som satt sina tassar på denna jord. Ett lydnadschampionat hit eller dit, det viktiga är att vi har roligt på vägen och att vi fortsätter ha så sjukt kul tillsammans hela tiden. Mitt lilla hjärta. <3


Ed badar 2008. | foto: mangie.se


Besviken

Idag hade vår ena lärare i kursen "tävling med hund" hyrt in en instruktör utifrån som skulle drilla oss i tävlingslydnad. Kul tänkte jag som aldrig tackar nej till ny inspiration eller ett par kritiska ögon som granskar min och Eds träning. Tji fick jag. Det började väl helt okej inomhus med en liten presentation  av instruktören, hon hade meriterat hundar till bland annat jakt- och lydnadschampions - då kan man ju inte suga på hundträning iaf tänkte jag. Sen gick det bara utför.. Första sak att "träna" var att hela klassen skulle kommenderas genom linförigheten samtidigt. Inget fel med det, så går det ofta till på BK men då är det valdritt att lyda kommenderingen eller inte. Dagens instruktör blev ruskigt irriterad om man inte gjorde som hon sa.. Vi fick heller inte lite tid här och var för att kunna belöna ordentligt och hon hade precis innan övningen pratat om att man inte ska muta med godis utan nu handlade det om krav eftersom att våra hundar var vuxna. Jag blir så jäkla arg på mig själv för att jag inte bara gick av planen utan fortsatte gå där med Ed. Verkligen inte shysst mot varken honom eller mig att hålla på med sådan ineffektiv träning med enorma störningar och knappft någon belöning, det är lätt att vara efterklok.

Senare var det dags för individuell träning med instruktören, hon ville att alla skulle visa upp fria följet men sedan fick man välja något moment som hon skulle titta på och sedan komma med tips och ideér. Jag valde att visa upp tvåans apportering och bad henne titta noga bakifrån om han sätter sig snett. Både hon och jag konstaterade att han satte sig med rumpan lite bakom mitt ben alltså snett åt motsatt håll än vad hundar brukar sätta sig snett åt. Men efter det konstaterandet var det inget mer med det...? Hon sa att det var en 10a i LKL 2 och så mycket fattar jag med, däremot ifrågasatte jag om det skulle vara en 10a även i eliten, det kunde hon inte svara på. Som jag känner rent spontant så vill jag göra någonting åt det eftersom jag faktiskt satsar på 10or och inte 8or.
Vårat fria följ hade hon heller inget att anmärka på utan sa tom att det var perfekt, vilket jag så väl veet att det inte är! Idag gick han inte för en 10a utan kanske en 8-9a. Hur som helst, det sjuka i det hela är att jag som är inne på min första lydnadshund kunde rabbla upp minst tio småfel med den linförigheten och hon en SBK-instruktör sedan 20 år tillbaka som dessutom har tränat upp många lydnadshundar inte kunde anmärka på något..
När vår tid med henne tog slut sa hon även till mig "och du som är så överdrivet noga, dig kan jag tyvärr inte hjälpa, lycka till med att nå toppen".

Jag blir sååå förbannad! Det kan tyckas konstigt men det är det VÄRSTA jag vet är folk som säger att det är perfekt när tom jag med mina otränade lydnadsögon kan se att det inte är det. Och hur illa är det inte om kursdeltagarna är petigare i momenten än själva instruktören...

Nej det här var faktiskt det absolut sämsta jag har varit med om! I sommar ska jag ta lite privatlektioner eller gå någon kurs om det finns över sommaren, jag behöver få lite bra erfarenheter av intstruktörer nu känner jag.


Money money money

Idag fick jag reda på det exakta beloppet som jag kommer få insatt på mitt konto den 27e april, min lön alltså. Jisses, så mycket pengar har jag aldrig haft på mitt konto på en och samma gång! Jag ska spara typ hälften, bra att ha inför sommaren och studenten och allt däromkring. Sen blir det en tripp till Ullared nästa vecka, se om jag hittar någonting roligt, en ny mobil måste jag springa in och köpa på NetonNet iaf men kan verkligen inte bestämma mig för om jag vill ha en touch eller med tangentbord. Får la klämma på lite olika modeller och bestämma mig på plats :)

Idag har jag varit en sväng på Smålandsstenar Brukshundsklubb. Överlag skötte sig Ed jättebra. Han gick som en klocka i fria följet och vänstersvängarna var verkligen bra idag! Jag är otroligt nöjd över att han kunde hålla ihop så pass bra trots att vi var på en helt ny plats, det kan han annars ha problem med. Dock fick jag verkligen svart på vitt att vi måste störningsträna massoor! Det gick förbi en hund vid två tillfällen, Ed tappade fokus helt och när jag sedan sa åt honom att fokusera tog han ut frustrationen i träningen i form av skall. Det är verkligen inte okej!
I sommar tänker jag göra en helhjärtat satsning på störningsträning, han ska fasiken klara allt!!


Effektiv helg

Veckan som gått har varit helt galet tjock med saker att ta itu med i skolan. Känns inte som om jag gjort mycket annat än att plugga. Ansökan till universitetet är inskickad nu iaf, nervööst! I måndags gjorde jag världens tabbe jag ramlade och stukade foten rätt rejält. När jag vaknade i tisdags morse var min fot ruskigt svullen och så har det fortsatt hela veckan. Har knappt kunnat gå så några promenader eller träning med Ed har det inte varit fråga om. Idag kändes dock foten mycket bättre så jag vågade mig ut och la ett spår åt Ed i morse. Ca 600 meter blev det med två vinklar och tre föremål. Vinklarna tog han snyggt dock hade han väldigt hög näsa och försökte springa sig genom hela spåret. Men vad kan jag förvänta mig av en hund som inte har spårat på ett år och som innan dess enbart gått tre spår någonsin. Han hittade dock alla föremål och kom in med så fint. Jag tror faktiskt att Ed har potential att bli en riktigt bra spårhund, synd att han är oreggad och inte får tävla.

Nu ikväll blev det lydnadsträning som gick riktigt bra! Vi nötte massa vänstersväckar och dom artar sig faktiskt, sakta men säkert börjar dom bli vad dom en gång var. Hopp sitt hopp var klockrent idag vilket det även varit de senaste passen. Det allra bästa, han klarade rutan på första skicket!!! Det har han aldrig gjort förut utan jag har alltid behövt fela honom en gång först för att det sedan ska bli rätt  men nu satte han den från början. Jag satte om rutan på flera olika ställen och det verkar inte ha varit någon engångsföretelse för han gjorde rätt på första skicket varje gång. Hoppas poletten äntligen har trillat ner! :D På inkallning med ställande fick han hjärnsläpp och stannade inte på mitt kommando utan gjorde en slät inkallning.. och så gjorde han tre gånger! :O Jag garvade mest åt saken, tränade lite stopp vid sidan av och sedan fixade han momentet galant. Även Ed kan bli lite virrig i bollen ibland. :) Sist men inte minst så låg han en dold platsliggning på 3 minuter, han låg utan att byta skinka och pep inte en enda gång.

Annars har helgen bestått av att plugga, dygnet runt har det kännts som men det är så skönt att bli klar med ännu ett arbete så det är det värt. I morgon blir det till att stiga upp tidigt och tvätta.

Godnatt!

Bäst när det gäller


Malin och Filur, bästa pallplats! (Bilden är stulen från mangie.se)

Idag var det dags för Malin och Filles debut i LKL 1 på Bro-Håbo Bk och självklart var jag närvarande för att hejja på min kära vän. Att det skulle bli ett 1:a pris kunde jag räkna ut med lilltån men att det skulle bli en vinst på 194,5 poäng på deras debut blev en glad överraskning. Hela programmet såg så jäkla snyggt ut, från början till slut. Filur har utvecklats till en sån jäkla cool hund och Malin är helt klart en grym förare. Att de dessutom gick ut och sopade banan när Filur enbart har nått den ynka ålder 10 månader och 1 dag är ju bara grädden på moset. Ni är heelt fantastiska!!


Perfection it is

Stannade till på en parkering på kvällsrundan och fick till ett välbehövligt strukturerat lydnadspass! Det som vi tränade mest var ingångar och fotposition. Jag har tyckt att han börjat komma lite väl långt fram i position. Vilket jag bara har mig själv att skylla eftersom att jag faktiskt belönat det då jag har tyckt att han tidigare gått för långt bak.. Hmm att jag aldrig kan bestämma mig?! Det visade sig att det inte kommer bli någon lätt uppgift att få bak honom, men några små små framsteg tyckte jag skymta under kvällens pass, så omöjligt är det absolut inte. Ingångarna förstod han snabbt vad som skulle åtgärdas - på det sättet är han så otroligt tacksam att träna med. Det är så lätt att fela honom i detaljträning! Efter ett antal repetitioner av ingångar fick vi till några riktigt snygga, så det tar sig minsann. Det han hade lite svårt för var att sätta sig lika bra när jag gick ifrån längre och kallade in, men den nöten ska jag nog lyckas knäcka också :) Tillslut blev det lite fjärrträning som gick helt stråålande bra. Klockrena skiften men jag måste nog erkänna att jag var lite väl snäll emellanåt. Visst att det han  gjorde idag med största sannolikhet hade varit en 9-10 MEN ju fler gånger jag släpper igenom saker som jag bara tycket är OK och inte SUPERBRA ju oftare kommer ju "OK:na" att upprepas...Blir så trött på mig själv, vet inte hur många gånger under passet som jag ville slå mig själv i huvudet och skrika "Men va fan Emma!! Vill du ta LP1 eller komma till SM?!?!" Såklart strävar jag efter det sistnämda och då finns det inget utrymme för annat än perfektion, så är det bara!

Under träingen så satte jag honom lite på prov. Ed har väldigt lätt att gå upp i stress och börjar då genast skälla och kopplar bort hjärnan helt. Det lättaste om man vill utlösa dom här beteendena hos honom är att kasta boll. Därför drar jag mig gärna för att göra det eftersom att det kräver en liten procedur av nedstress innan nästa repetition. Idag prövade jag dock att enbart belöna med boll typ 10 gånger på raken och sen inte lugna ner honom utan köra direkt på igen. Min nya strategi är att han ska lära sig själv att han MÅSTE samla sig för att lyckas vid nästa övning och få bollen - jag ska inte behöva leka dadda-hink-och-spade för att han ska lyckas. Det är fasen han som ska anstränga sig, inte jag! När jag reflekterar över det nu i efterhand tycker jag nog att det gick i rätt riktning i alla fall. Visst att det blev nåt skall mellan varje belöning och nästa övning men han samlade sig sedan fort och antog sig nästa uppgift. I vanliga fall skäller han hysteriskt och jag måste ta tag i honom för att få honom någorlunda lugn. Jag ska fortsätta på det här spåret och se om det utvecklas så som jag vill ha det.


Jäkla tokstolle <3

Taggad

Tränade lite lydnad med Ed ute på gräsmattan utanför huset idag. Övertaggad var bara förnamnet. Tanken var att träna ingångar, vänstersvängar och snabba ligg. Det blev dock inte så mycket tränat på vad som egentligen behövdes utan så het som han var idag fick jag bryta typ varannan repetition..att det alltid ska vara något som går kajko. SUCK! Men nu ska vi verkligen ta nya tag. Detaljträning it is och han måste verkligen lära sig att hålla ihop, vi måste försöka hitta balansen mellan supermegaladdad och okoncentrerad&off. Inte den lättaste uppgiften men det måste lösas. Ser faktiskt fram emot att verkigen satsa allt nu. Blir väl förmodligen en och annan tävling i sommar också, speciellt om jag ska bo tillsammans med en annan hundidiot i två månader :)

Igårkväll hade jag världens mysigaste kväll hemma hos Elvira med henne och Sophia. Vi har kännt varandra sedan 1an i grundskolan och har hängt ihop sedan dess. Det kan liksom aldrig slå fel när vi umgås. Igår smed vi massa planer inför sommaren också, I can't wait! :D
Imorgon åker jag ner till småland igen men innan dess ska jag följa med och hejja på mina två vänner som ska tävla lydnad. Roligt värre!

Välkommen vår!

Nu är jag i Stockholm efter fem dagars slit i ladugården på skolan. Det har varit kul att mjölka kor men efter fem dagar blir man lagom sliten av att gå upp fem varje morgon och den fysiska delen som jobbet faktiskt innebär.
Dagen har varit hurtig, klockan nio i morse mötte jag och Ed upp Malin och Malou för lite träning. Efter det åkte jag hem och åt lunch ocg tog det lugnt ett par timmar tills Malin ringde. Då gick jag, Ed och Hugo en härlig promenad hem till henne där hon sedan spenderade flera timmar med att hjälpa mig att skriva ett personligt brev/CV. Guld värt!

Angående träningen i morse, Ed skötte sig precis som väntat. Dvs, gör det helt okej i det stora hela men detaljerna är katastrofala och rutan fattade han ingenting av helt plötsligt. Så nu gäller det verkligen att nöta både detaljer och rutan. Ser fram emot en intensiv period av både träning och plugg. Eller okej, pluggandet skulle jag gärna slippa om jag hade chansen. Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa kelpiebladet.

Godnatt :)

RSS 2.0